Drónos felmérés

Innoválj te is, ismerd meg a drónos megoldásainkat!

Mi az a drónos felmérés?

Drónos felmérésnek nevezzük azokat a felméréseket, amelyek során egy épületet, vagy nagyobb objektumot vizsgálunk drónnal, a levegőből. Drónra azért van szükség, mert az ember számára nehezen megközelíthető helyeket is könnyedén tudjuk vizsgálni a levegőből. A drónokra különböző érzékelőket, szenzorokat lehet szerelni, a legtöbb drónos mérés során fotogrammetriai digitalizálásról beszélünk.

Fotogrammetriás drónos felmérés

Fotogrammetriai felmérés az, amikor magas minőségű fényképeket készítünk a drónnal bizonyos szögekben, meghatározott átfedésekkel egy adott területről, vagy épületről. Így tudjuk 3 dimenzióban rekonstruálni, digitalizálni az adott épületet. Fotogrammetrikus drónos mérések végeredményeként 3D modell kerül előállításra, amely tökéletes az adott épület vizuális átlátására és mérések végzésére.

A digitalizált épületről utólag könnyedén lehet méréseket végezni, például nagyon pontosan lehet meghatározni távolságot, dőlési szöget, területet, de akár térfogatot is. Ez a digitális mérési lehetőség nagyon megkönnyíti a mérnökök, építészek munkáját, mert egyszerűen, távolról, digitálisan tudják elkészíteni a szükséges méréseket.
Drónos felmérés
Bárdi autó üzlethelyiség
Drone survey
Ortofotó

Ortofotó készítés

Ortofotónak nevezzük azokat a fényképeket, amelyek egy nagyobb területet mutatnak be térkép-szerűen felülnézetből, vagy egy épület homlokzatát jelenítik meg oldalnézetből.
Professzionális drónokat használunk a nagy minőségű légi térképek előállításához. Ezek az ortofényképek akár több száz magas felbontású légifelvételből készülnek fotogrammetriai eljárás alapján. Az így létrehozott ortofényképek perspektíva nélküli képek, tehát alkalmasak mérések végzésére.

A kép részletei képpiramis alapján kerülnek eltárolásra, tehát hatalmas objektumokat vagyunk képesek felmérni nagyon nagy pontossággal. Akár egy egész városrészt fel tudunk mérni úgy, hogy a repedések is látszódnak az utakon.

Az ortofényképek nagy előnye, hogy gyors az elkészítési folyamat. Épületek, nagyobb objektumok átlátására kiváló eszköz. Az ortofotók készítése jelentősen gyorsabb és olcsóbb, mint más, hagyományos felmérések végzése. Ortofényképek számos területen hasznosak lehetnek, például az építőiparban, az ingatlanfejlesztésben, infrastruktúra tervezésben, erdőgazdálkodásban és földművelésben is.

Mire lehet használni drónos felmérést?

A drónos felméréssel el tudjuk készíteni az adott tér, vagy épület pontos digitális mását. Így könnyen átláthatóvá válnak a nagyobb épületek, nagyobb területek. A drónos mérésnek köszönhetően a végeredményben előállított 3D modell, vagy ortofénykép tökéletes eszköz a mérések elvégzésére, akár a távolból is.

Nem kell a helyszínen bajlódni a mérések elkészítésével, az állapot rögzítéssel, mert távolról könnyedén elvégezhetjük ezeket. Gondoljunk csak arra, hogy mekkora segítség, ha nem kell egy darus kocsit bérelni ahhoz, hogy felmérjünk egy olyan helyet, amely nehezen megközelíthető.

Drónos hőkamerás felmérés

Hőkamerás drónos felmérést olyan speciális drónnal tudunk készíteni, amelyen nem csak fényképező van, hanem egy radiometrikus hőkamera is található.

Ezzel az érzékelővel az adott tárgyak, objektumok hőmérsékletét tudjuk pontosan meghatározni. Az ilyen hőkamerás drónos mérések tökéletes eszközök épületek hőszigetelésének a vizsgálatára, de akár egészen nagy tereknek, területeknek is tudjuk vizsgálni a hőkibocsátását.

Kinek ajánljuk a drónos felmérés szolgáltatásunkat?

Drónos felmérési szolgáltatásainkat leginkább mérnököknek, építész tervezőknek ajánljuk. Nagyon megkönnyíti a munkát, ha például egy felújítás előtt álló épület jelenlegi állapotát kell meghatározni. Az általunk készített  felméréssel könnyedén digitálisan meg lehet vizsgálni az épület jelenlegi állapotát, méréseket lehet végezni a felújítási tervek elkészítéséhez. Ezen túl komplex épületek átlátásához tökéletes eszköz, meg lehet vizsgálni olyan részeit egy épületnek, amelyek egyébként nehezen lennének megközelíthetőek.

Ortofotók készítése nagyon hasznos lehet, amikor egy hatalmas területet szeretnénk nagy felbontásban vizsgálni. Az általunk készített légi térképek jóval nagyobb felbontásban készülnek, mint a műholdas térképek, így egyszerűen lehet vizsgálni hatalmas területeket.
Hő ortofotó szolgáltatásunkkal könnyen lehet vizsgálni az adott épületek hőszigetelési tulajdonságait, de akár a különböző felületek hőkibocsátása is összehasonlítható.

Nyugati pályaudvar - Ceglédi váró
608 kép
VI. kerület - Hőtérkép felmérés
1258 hőkép
János kórház
712 kép
Bagolyvár étterem
114 kép
Mór főtér
417 kép
Festetics-kastély
113 kép
Elvis Presley park
168 kép
Farkasréti temető
506 kép
Previous slide
Next slide

Referenciáinkból

2023 nyarán az egész VI. kerületet felmértük drónnal. A kerületről készítettünk hőkamerás drónnal hő és normál ortofotót is. (Bővebben..)

2018-ban egy építész iroda megbízásából külső ortofotókat készítettünk a Magyar Nemzeti Bank homlokzatairól és tetejéről drónnal.

2023, illetve 2024-ben is az újonnan bemutatásra kerülő herendi porcelánokról készítettünk színes 3D modelleket fotogrammetriás eljárással.
Ezekből megtekinthető pár a honlapunkon.

2018-ban a pályaudvar felújításához köthetően külső ortofényképeket készítettünk az összes homlokzatról és a csarnok tetejéről drónnal.

Egy építész cég megbízásából drónnal készítettünk külső és felső ortofotókat a hivatalról.

2022-ben a határátkelő felújításával kapcsolatban drónnal készítettünk alaprajzi légi térképet az egész határátkelőhelyről és annak környékéről.

2023-ban a PPG Trilak egyik gyárhelységéről készítettünk virtuális túrát.

2024 elején az Orlen Hungary Kft. megbízásából lézerszkennerrel és drónnal mértük fel egy benzinkút hirdetőoszlopát. Ezek a felmérések alapján készül el majd az új hirdetőoszlop.

2019-ben külső ortofényépeket készítettünk drónnal az egyetemen található belgyógyászat, neurológia és urológia épületeiről.

A fent említetteken kívül rengeteg elégedett ügyfelet tudhatunk magunk mellett.

Áraink

Minden projektre egyedi árazást készítünk.

Alap munkadíjunk: nettó 6.000 Ft / óra.
Kiszállási díjunk Budapest területén ingyenes.
Budapesten kívül: nettó 200 Ft / km.

Kapcsolat

Amennyiben felkeltettük érdeklődésedet, kérj tőlünk egyedi árajánlatot!

Izgatottan várjuk a közös munkát!

Telefon
Márkus Lőrinc
+36 20 275 7124

Bene Máté
+36 20 587 1138

Egyéb elérhetőségek

Kérj árajánlatot!

Gyakran ismételt kérdések:

Amennyiben meg szeretnéd rendelni drónos szolgáltatásunkat, elsőként vedd fel velünk a kapcsolatot a kapcsolatfelvételi formon, telefonon, vagy e-mailban. Mi 1 munkanapon belül elkészítjük az egyedi ajánlatunkat. A helyszíni munkavégzés a felmérendő épület, vagy terület méretétől függ, a legtöbb projektünk helyszíni munkáját 1-2 munkanap alatt készítjük el. Az utólagos feldolgozás rendszerint 5-8 munkanap alatt megtörténik, így akár a megkereséstől számított 1-2 héten belül el is készülhet egy teljes drónos mérnöki pontosságú felmérés.

Az elkészült ortofényképet offline módon georefelálva átadjuk, amelyet szinte bármilyen képnézőben meg lehet tekinteni. Emellett felülnézeti ortofotó esetén a Mapbox külső szolgáltató felületén is átadásra kerül az ortofényképekből összeállított térkép, így online egyszerűen meg lehet tekinteni, meg lehet osztani.

Árajánlat kéréshez vegye fel velünk a kapcsolatot a kapcsolatfelvételi formon, telefonon, vagy e-mailban, és mi 1 munkanapon belül elkészítjük a személyre szabott ajánlatunkat.

AirScan

Kapcsolatfelvétel!

Adja meg elérhetőségét és munkatársunk 1 órán belül felveszi Önnel a kapcsolatot!

Honlapunk sütiket használ.